Як успішно скласти іспит

Ейфорія від хорошої звістки з ISACA: «You were successful … on the CISM exam» вже пройшла. Тепер можна спокійно проаналізувати, що для цього було потрібно, окрім бажання на внутрішньої мотивації.

В хронологічному порядку виходить приблизно такий список:

0. Попередній досвід та знання.

Бажано відразу в декількох областях: структура управління компанією, безпека, IT.

1. «Зануритись в тему».

Основне джерело – сайт isaca.org, додатково – пошук в Інтернеті «CISM», «CISA».

Важливо для себе зрозуміти ідеологію та терміни, можна спробувати відповісти на тестові питання і взагалі, визначитись чи йти далі, яку сертифікацію вибрати.

2. Вирішено – ISACA, CISM (наступного разу, напевно CISA).

На цьому етапі бажано (думаю, навіть необхідно) зареєструватись в ISACA. Це вже будуть перші витрати, але вони забезпечать значну економію пізніше (на придбанні книг в ISACA, на реєстрації на екзамен…).

3. Реєстрація в ISACA дала також хорошу новину – в Києві є відділення цієї міжнародної організації.

Сайт isaca.org.ua підказав контакти. Спілкування допоможе ще раз пересвідчитись, чи варто йти далі.

4. Тепер дата екзамену. Вибрати прийдеться одне з двох: червень або грудень.

Добре, якщо до екзамену є ще, як мінімум, декілька місяців. Саме час планувати свої ресурси: час, фінанси, матеріали для підготовки.

5. Починаються основні витрати - придбання на офіційному сайті ISACA:

  • оплата реєстрації на екзамен (буде трохи дешевше, якщо це робити десь за 4-5 місяців до екзамену).
  • «CISM Review Manual». Дуже стислий (близько 260 сторінок), але необхідний підручник. Існує тільки в паперовому вигляді, постійно редагується до кожного наступного екзамену. В ньому закладено основний каркас необхідних знань та навичок для кандидата CISM. Кожен розділ містить також багато посилань на додаткові ресурси, які необхідно освоїти для успішної здачі екзамену.
  • «CISM Practice Question Database». Можна замовити CD-ROM поштою, але швидше і надійніше вибрати Download-варіант. Думаю, ця річ необхідна. Це програма для Windows з базою, яка містить майже 1000 екзаменаційних питань та відповідей з попередніх років та інших підручників. Зручний інтерфейс дає можливість організувати свій графік занять, постійно відслідковувати власний рівень знань та готовність до екзамену.
  • «CISM Review Questions, Answers & Explanations Manual». Близько 800 питань, відповідей та пояснень. Існує тільки в паперовому варіанті. Значною мірою інформація дублює «Question Database», але дає додаткову можливість навчання без комп’ютера.

6. Час.

Здавалось, що його достатньо. Книги поштою прийшли приблизно за 2 тижні. Далі ще залишалось 4 місяці і було уявлення, що необхідно знаходити 1-2 години майже кожен день на підготовку.

Кожен розділ краще проходити декілька разів. Спочатку теорія із Review Manual, потім питання-відповіді. Це добре, але недостатньо. Багато документів в підручнику просто згадується, їх треба також десь знайти, прочитати, вивчити … на це вже часу не вистачало.

7. Додаткові заняття (PwC)

Спроби відповідати на питання без підготовки відразу ставлять на місце – нічого не вийде без глибокого розуміння всієї системи знань закладеної ISACA. Крім того треба зважати на деякі розбіжності між нашими реаліями і міжнародним досвідом. Ще несподівана складність - питання сформульовані так, що інколи здається - навіть їхня інтонація впливає відповідь. Також десь 20-30 часто вживаних в цих підручниках слів англійської мови виявились для мене новими, прийшлось їх виділити в окремий словничок.

Оцінка всіх цих факторів давала впевненість десь 50/50, перспектива здавати екзамен декілька разів зовсім не подобалась.

Потрібен був ще якийсь прискорювач процесу і він знайшовся у вигляді додаткових занять організованих PricewaterhouseCoopers спеціально до програми CISM.

Досвідчений лектор і повне занурення в тему по 8 годин на кожен день занять.

Таким чином вдалося застрибнути на вищий рівень знань, при цьому цікаве спілкування з лектором та колегами «по цеху», одержані друковані матеріали до семінару – все це дало можливість йти на екзамен вже з надією на результат.

8. «Каталізатор»

Читав і чув, що питання на екзаменах в різні роки не повторюються і з підручниками не співпадають. Тепер, вже після екзамену, можу підтвердити – із вивченої бази близько 900 питань, тільки 7 – 8 питань були дуже схожі на екзаменаційні, на них можна було не витрачати часу і впевнено вибрати відповідь. Також треба признатись, що 2 – 3 питання були для мене якимось зовсім незрозумілим англійським текстом, прийшлось просто навгад вибрати варіант «B».

Але в зошиті ще 190 питань, на які потрібно відповісти правильно і дуже швидко.

І тут в пригоді тільки інтуїція та її головний «каталізатор» - база знань, за яку, користуючись нагодою, хочу подякувати:

  • Валентину Сисоєву, CISM, який по 8 годин на день ділився з нами знанням та досвідом
  • колективу PricewaterhouseCoopers за чудову організацію занять
  • та всій спільноті ISACA за стимули до розвитку професії.

 

Автор: Ігор Д.