Прес-реліз - семінар “Досвід Польщі в розвитку електронного урядування”

16 жовтня 2014 в бізнес-центрі «Євразія» відбувся семінар «Досвід Польщі у розвитку електронного уряду», організатором якого виступило Київське відділення ISACA, за підтримки Академії PwC в Україні.

Доповідачем виступила Джоанна Коржевська - магістр наук Варшавського технічного університету, яка має більш ніж тридцятирічний досвід роботи в сфері ІТ, який включає досвід в державних органах Республіки Польща і в комерційних організаціях. В даний момент Джоанна проводить незалежний аудит ІТ та інформаційної безпеки багатьох державних електронних ресурсів Республіки.

В ході семінару обговорювався польський досвід впровадження та використання електронного уряду, перелік проектів і відповідний рівень витрат, продемонстровано основні помилки, які допущені при впровадженні, розкрита роль державних органів, відповідальних за впровадження, а також озвучені рекомендації в контексті розвитку електронного уряду в Україні.

Також обговорювався і загальноєвропейський досвід використання електронного уряду, і цільові показники рівня впровадження електронного уряду Європейського Союзу (https://ec.europa.eu/digital-agenda/en/digital-agenda-scoreboard).

В ході заходу були продемонстровані конкретні державні он-лайн сервіси, включаючи реєстри власності нерухомого майна, електронні суди, система звернень громадян E-PUAP, електронні закупівлі, система соціального страхування, служба електронного інформування пацієнтів, служби реєстрації автотранспорту і безпеки дорожнього руху, і багато інших служб. Також обговорювалися питання електронного документообігу.

В ході доповіді, підвищений інтерес викликали такі питання:

  • Забезпечення громадського контролю проектів впровадження електронного уряду. У Польщі для цього була створена спеціалізована он-лайн система
  • Питання застосування електронного підпису, який в Польщі не потрібен для доступу громадян до державних он-лайн ресурсів
  • Відкритість держ. реєстрів
  • Необхідність регулярного ІТ-аудиту проектів впровадження і впроваджених сервісів E-government, а також тестування їх захищеності
  • Необхідність комплексного підходу до планування архітектури електронного уряду
  • Доцільність створення центрального органу виконавчої влади для управління впровадженням E-Government і координації питань ІТ. У Польщі для цих цілей було створено Міністерство Адміністрування та Цифрових Технологій.

На заході були присутні більше 70 осіб, серед яких були представники державних органів, міністерств і відомств, а також представники бізнесу та наукового співтовариства.

Про ISACA. ISACA це всесвітня неприбуткова експертна організація, яка розробляє і поширює знання, сертифікацію, тематичні заходи та освіту в сфері забезпечення якості та безпеки інформаційних технологій, а також організації та управління ІТ. ISACA має більше 170 відділень в 70 країнах світу. Членами ISACA є понад 100 000 професіоналів.

Про PwC. PwC надає аудиторські послуги, послуги в області бізнес-консультування, оподаткування та права компаніям різних галузей. Наші послуги спрямовані на збільшення вартості бізнесу клієнтів, а також його цінності для суспільства в цілому. Більше 195 000 співробітників в 157 країнах використовують свої знання, багатий досвід і творчий підхід для розробки практичних порад і рішень, що відкривають нові перспективи для бізнесу.